Ekleri

Naoštrila sam se, jedno vreme, na korišćenje kese za filovanje. Te Princes krofne, te razni pokušaju čajnih keksića. Kupila sam gomilu kesa, i ovih plastičnih, debljih i tanjih, kao i one koje se peru. Definitivno mi najviše odgovaraju one tanke, koje se samo bace u đubre, nakon korišćenja. A mislim da ću uskoro da pređem i na deblje kese za zamrzivač.  Isečem vrh, ubacim reducer, stavim nastavak, zavrnem i udri! Ovo je klasična štekarska fora a i više volim da dam pare na kvalitetne sastojke nego na nešto propratno…

Elem, što da ekleri budu klasični? Pored finog vanil krema, što ne bi napravila i karamel krem? Kladim se da to nikome ne bi palo na pamet…

Karamel sam ”prepisala” od Rudolph van Veen-a i od tog nema boljeg! Priprema traje malo duže ali kad se povežu svi ukusi – to bude prava stvar!

Postupak nije komplikovan osim što je malo teže proceniti debljinu testa koje se istiskuje iz kese ili šprica. Ja sam, prvi put, bila jako pametna pa sam istiskivala tanko i kao da ga podebljam, istisnem jos malo testa, da ”danogradim”.

Dobila sam nešto, što je bilo dovoljno široko ali nije moglo da se puni jer je bilo suviše nisko. Tako da je i krem i preliv išao preko i to je izgledalo kao da se dete poigralo sa plastelinom. Giros darling je jeo iz pleha direktno, koleginica Jana je dva puta pljačkala frižider na poslu i kukala što nisam donela još. Toliko o ukusa i izgled… Užas!

Sada sam nabavila ravan i širok nastavak i opet su ekleri bili manji ali smo ih nazvali bebi ekleri. Biće ovde i treća sreća, vidim ja…

Prvo sam kuvala vanil krem, kako bi imao vremena da se ohladi:

  • 500 ml mleka
  • 4 žumanca
  • 70 gr šećera
  • 40 gr gustina
  • 20 gr maslaca
  • 2 kasicice ekstrakta od vanile

Sastojci za testo su:

  • 100 ml vode
  • 100 ml mleka
  • 1/2 kasicice soli
  • 2 kasike secera
  • 80 gr maslaca
  • 125 gr brasna
  • 3 jajeta

Za čokoladni preliv još treba:

  • 150 lm slatke pavlake
  • 200 gr čokolade za kuvanje

IMG_9439

Mleko staviti da se kuva. Žumanca izmutiti sa šećerom, žicom za mućenje.

IMG_9440

Dodati gustin i sve će se povezati u svilenkastu masu.

IMG_9444

Provrelo mleko skloniti sa vatre i oko 1/3 sipati u žumanca. Sve dobro promešati i sipati u šerpu sa mlekom. Vratiti na vatru i kuvati uz neprestalno mešanje.

IMG_9448

Kada se dobije gustina pudinga, skloniti sa vatre, dodati ekstrakt vanile i hladiti jedno 10-15 min. Dodati maslac i mešati dok se ne otopi.

IMG_9452

Krem prekreti streč folijom ili kesom za zavrzivač, da se ne bi uhvatila ona korica po površini. Ja sam šerpu izbacila na terasu da se sve hladi.

IMG_9453

U šerpu sipati vodu, mleko, so, šećer i maslac. Sve kuvati uz mešanje.

IMG_9457

Kada se maslac otopi i tečnost krene da vri, skloniti šerpu sa vatre i dodati brašno.

IMG_9460

Kada se brašno umeša u tečnost, vratiti šerpu na ringlu i kuvati još 2 min.

IMG_9461

Pustiti testo da se prohladi 10-ak minuta i onda dodavati jedno po jedno jaje i mešati.

img_9462.jpg

Dobije se testo neke srednje gustine.

IMG_9463

Namestiti odgovarajući reducer i nastavak na kesu i navući je preko visoke čaše. Kesu puniti testom.

IMG_9541

Sad kad gledam slike, ekleri u ovom stanju izgledaju kao neki veliki smoki…

img_9543.jpg

U odnosu na ovu veličinu, testo poraste jedno 10%. Tako da se slobodno može istiskivati više testa, kako bi ekleri bili deblji.

img_9545.jpg

Pre pečenja, testo posuti prah šećerom, kako bi površina bila malo hrapava.

IMG_9546

Peći oko 40 min, na 180 C.

IMG_9547

Eklere izbosti čačkalicom, da bi izašla para.

IMG_9549

Ja sam koristila neki manji nastavak na kesu, kako bi napravila rupe za filovanje.

IMG_9553ž

Filovati eklere i tupim nožem skidati višak fila, koji pretekne.

IMG_9552

Čokoladu za kuvanje iseckati na sitno i preliti vrelom pavlakom. Voditi računa da se pavlaka ne greje na najjačoj vatri, da ne bi zagorela. Mešati dok se čokolada ne otopi.

IMG_9557

Filovane eklere umakati u čokoladu.

IMG_9555Dok se testo peče, skupati karamel kao za Tri leće (tres leches). Odvojiti pavlaku za čokoladni preliv a ostatak umutiti u čvrst šlag. U deo karamela umakati eklere koji su filovani vanil kremom. Ohlađeni karamel dodati u pavlaku i izmešati.

IMG_9558

U mlak karamel umakati filovane eklere.

IMG_9556

 

Karamel fil će biti malo ređi neko vanil krem.

IMG_9559

Imala sam 4 varijante:

  1. Vanil krem/čokoladni preliv
  2. Vanil krem/karamel preliv
  3. Karamel krem/čokoladni plev
  4. Karamel krem/karamel preliv

IMG_9562

Pošto je giros darling jeo direktno iz pleha, kako u prolazu, kako namenski, ovo sam uspela da spasim i slikam poprečni presek.

Dok sam popakovala za slanje sestri, babi i dedi, mami, za posao – meni je ostao jedan, najmanji, da probam. Sreća pa je bilo tako inače… Ugojila bih se 10 kg za taj jedan dan!

Možete me pratiti na facebook-u: https://www.facebook.com/micaprasicafoodblog/

Prijatno!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s