Čajni keksići

Kao detetu, fascinacija su mi je bili keksici iz metalne kutije, pogotovo keksići iz inostranstva! 90-te.. Srbija… 🙂 A te divne kutije su se čuvale za držanje igala, konaca, modlica za kolače i raznih drugih kućnih potrebština.

Pa kad vidim kutiju, zatrčim se, u nadi da ću unutra naći keks a ono – sve sem keksa. Kao kad u frižideru nađete kanticu od eurokrema a unutra mast. Ili u zamrzivaču kutiju od sladoleda a unutra smrznuta sarma…

E sad, imala sam više pokušaja pravljenja ovih keksića a najveći izazov mi je bio da ih istiskujem iz kese za filovanje. Nakupovala sam se tih kesa, redicera, nastavaka i nikako da uspem da potrefim gustinu testa. Ako je retko, nema reckavi oblik mustre, kroz koju se istiskuje. Ako je trunčicu tvrđe testo, onda se jako teško istiskuje iz kese. Da ne bih bajala i merila jaja na vagici, dignem ruke od tog projekta. Pojedu se ti keksići ali nisu lepi na oko.

IMG_9587

Vidim najavu na internetu za blackfriday na aniexpress-u, svratim da na’ranim internet karticu i kenem da punim moju virtuelnu korpi i pam pam pam pam – presa za keksiće! Još i snižena! Pokažem giros darlingu, malo se smeškam, malo trepćem, da mi aminuje shopping. Pošto znam da sam navučena na kuhinjske spravice, skrati sebi muku i kaže da poručim. Presa je stigla vrlo brzo, možda za 10-ak dana.

Maslac, jaja, dodaci – sve je već bilo uredno spremno za testiranje. Mašina nije ulivala puno poverenja, što se kvaliteta tiče. Malo mi je trebalo vremena da provalim kako radi i kako se testo istiskuje ali je, na kraju, sve ispalo kako valja.

Moram da napomenem da se mehanizam za potiskivanje testa slomio, već kod sledeće upotrebe. Pisala ja kinezima, ceo esej. Poslala i slike al džaba, kinezi ne mare 2%…

Besna i ljuta, pošto mi se pokvarila igračka, bacim se na googlanje i nađem ovo:

img_9747.jpg

Godina proizvodnje – bolje da ne znam. Poreklo: Slovenija ili Slovačka, još mi nije najjasnije.

IMG_9748

Kvalitet – ne može da se uporedi! Od valjka u koji ide testo pa sve do oblika, kroz koji se istiskuje testo. Ko zna koliko je bila korišćena i ko zna koliko je negde stajala, dok nije došla do mene. Ali ovo je prava stvar…

Ali prvo, da krenem od početka.  Potrebni sastojci su:

  • 100 gr maslaca
  • 100 gr prah šećera
  • 280 gr oštrog brašna
  • 1 jaje
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 50 ml mleka

IMG_9589

Maslac izvaditi ranije, da postigne sobnu temperaturu. Mikserom ga umutiti, da bude kremast.

IMG_9590

U maslac dodati prah šećer i mutiti dok se sjedini. Dodati jaje ili u mom slučaju, jaja. Pošto sam ja odmah udarila po duploj meri.

IMG_9591

Dodati mleko i sve mutiti. Brašno pomešati sa praškom za pecivo i dodati.

IMG_9594

Dobije se mekše testo, koje se mora držati u frižideru bar 15 min pre korišćenja.

IMG_9596

Pre frižidera, odokativno sam podelila testo na četri dela i u jedan stavila kakao.

IMG_9597

U drugi deo staviti 1-2 kašičice cimeta, ko koliko voli.

IMG_9599

U treći deo sam stavila rendanu koricu limuna, koji sam predhodno dobro oribala sa sodabikarbonom.

IMG_9600

U četvrti deo sam stavila ekstrakt vanile a možda sam mogla i kokos da stavim… Ideja za sledeći put!

IMG_9601

Zapravo, prvo sam koristila tetso sa vanilom. Stavila sam oblik sa donje strane i zavrnula poklopac.

IMG_9603

Valjak napuniti do 3/4 visine i zavrnuti poklopac sa potiskivačem.

1

Bitna stvar je da se testo istiskuje direktno na pleh, bez papira za pečenje.

IMG_9604

Ovo su vanil cvetići, spremni za pečenje, 8-10 min na 200 C.

IMG_9605

Šuplji cimet cvetići su bili sledeći za pečenje.

IMG_9606

Bitno je da se pravi malo veći razmak, jer testo malo naraste.

img_9607-e1515144485317.jpg

A da, ponovila sam se i sa rešetkom za hlađenje. Vrlo korisna stvar, da je keks ili peciva ne potpare sa donje strane.

IMG_9609

Limun zvezdice su me posebno oduševile. Imaju fin i diskretak ukus limuna.

Od ove, duple mere, ispalo je oko 80 keksića. Mogu dugo da stoje, bilo u kutiji, bilo na otvorenom.

Možete me pratiti na facebook-u: https://www.facebook.com/micaprasicafoodblog/

Prijatno!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s