Pileći giros

Ok, svako bi rekao: ”Šta se mlatiš, giros možeš da kupiš na svakom koraku, pa samo ispred tvoje zgrade ima prvoklasan”… Ali ne, ja ću sama da ga spremim i da napravim lom u kuhinji i da uključim 3 mašine sudova ili ću da crknem!

Kako sam krenula u planiranje nabavke i pripreme hrane za Novogodišnje dane, imala sam drugo jelo u planu, da bude zvezda zadnjeg dana ove godine. Ispalo je da jedno vrlo skupo parče mesa moram da rezervišem mnogo ranije po mesarama i da moram da kupim ceo komad, koji može da na’rani 8 ljudi i da će to sve da košta oko 10% prosečne plate u Srbiji!

Dignem ruke od gorepomenutog projekta, setim se da sam pogledala jedno 10 klipova kako propremiti giros u kućnim uslovima i krenem u nabavku. Em nije uobičajeno jelo, em će giros darling da poludi od sreće.

Moram da priznam da sam već giros spremala ali da je fijasko bio u samom finalu jela – tortilje su se raspadale pri motanju. Još sam vrlo ambiciozno kupila prave grčke tortilje za giros, koje su u kombinaciji sa kukuruznim brašnom, fino ih zagrejala i kad sam trebala da srolam sve, ta kupovna lebčina se izlomila i moj giros je izgledao kao hrana za decu. Nije mogao ni da se jede a kamo li da se slika.

Malo se raspitam kod drugarica i koleginica i dođem do zaključka da ću sama da mesim testo i da ga pečem u tiganju. Umesim testo za Kumove kiflice i odvojim jednu jufku za tortilje.

11

Svaku lopticu rastanjiti na veličinu tiganja.

12

Krugove testa ređati jedan preko drugog i između stavljati po malo brašna, da se ne bi međusobno lepilo.

13.jpg

Pošto se testo skuplja, potrebno je malo da rastanjiti rukom po ivicama pa tek onda spuštati u tiganj.

14

Tiganj zagrejati na najjače i peći testo sa obe strane, dok ne porumeni.

15

Uzeti plastičnu kesu i u nju staviti krpu. Vruće tortilje umorati u krpu i držati u kesi, dobro ušuškano.

1

Ono što nisam pomenula je da se ovo jelo sprema 2 dana! Turururu turururu…
Pileće batake je potrebno raskoštiti ili još bolje – već ih kupiti takve.

2.jpg

Skinuti kožu i, ako se meso i dalje drži u komadu, nožem iseći na manje komade. Ja sam koristila 5 bataka sa karabatakom.

3.jpg

Napraviti mešavinu ulja od komine sa giros začinom, istim kao i za Punjeni pileći file + bećarac. Mesa umakati u marinadu i slagati u kutiju. Držati u frižideru preko noći.

4

Očistiti jednu glavicu crnog luka i probosti je štapićem za ražnjić. Oštar deo štapića treba da bude na gore, kako bi se lakše nizali komadi mesa.

5

Ovaj komad sam ostavila da bude malo veći, kako bi se ostali komadi preko, lepo poslagali. Luk se neće osećati na mesu, jer će zbog dugog pečenja da skroz izgubi aromu i miris.

6

Meso je naslagano ali je cela konstrukcija vrlo nestabilna i krivi se.

7

Uzeti još bar 4 štapića i probosti ih kroz meso, kako bi meso stajalo uspravno i ravnomesno se peklo.

8

Ovde je boja mesa ne vidi najbolje ali je vrlo očigledno da se konstrukcija nakrivila i da se pitanje momenta kada će se sve sručiti na pleh.

10

Meso peći sat ipo vremena. Prvo peći na 180 C, sa uključenim ventilatorom, oko sat vremena. Sledećih pola sata isključiti ventilator i smanjiti temperaturu na 150 C. Sačekati oko 10 min, pa oštrim nožem seći meso.

16

Tzatziki salata ide preko tortilje pa se onda ređa meso.

17

Sledeći na redu je crveni luk, isečen na rebarca i vruć pomfrit.

Jedna od najboljih stvari je smrznuti krompir, koji je u roku od 10-ak minuta isprži i spreman je za služenje.

18.jpg

Tortilju zamotati i odmah poslužiti. Salvete su adekvatne, prema prilici.

20.jpg

Postoji i hrono verzija, bez ugljenih hidrata, skroba i mlevnih proizvoda.

Može biti i ručak i večera.

Moji dragi i mili, ovo bi bio 150-i post na blogu. Planirala sam mnogo više da objavim ali avaj, želim sebi da bude malo redovnija i vrednija u sledećoj godini.

Možete me pratiti na facebook-u: https://www.facebook.com/micaprasicafoodblog/

Prijatno i srećna Nova godina! Vaša Mica prasica

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s