Posni ferrero rocher

Pravim ja kolače za slavu i mislim se kako će, zbog moje mnogobrojne porodice, pola nestati dok gosti dođu. Da bi sačuvala kolače za goste, na izmaku snage i u škripcu sa vremenom, zovem Torte i kolači tetku za recept za njene posne Ferrero rocher kuglice.

Taj kolač je apsolutni hit i kod mušterija i kod gostiju na njihovoj slavi. Pošto za Sv. Nikolu idemo na 3 slave, na tetkinoj jedemo samo kolače. Ferrero nestane čim se tacna spusti na sto.

Priprema je baš brza. Lešnik i napolitanke se samelju i sjedine sa kremom. Kuglice se oblikuju i gurnu u zamrzivač na par sati.

IMG_9493

Posni krem je jako ukusan, jako kvalitetan i, što je najbolje od svega, za njegovu proizvodnju su zaslužni naši dragi porodični prijatelji. Pokrenuli su proizvodnju krema i konditornih proizvoda, pre 15-ak godina, i danas se njihovi proizvodi mogu naći u većini prodavnica zdrave hrane.

Glazura sa lešnikom se skoro odmah stegne i kuglice su spremne za konzumaciju. Stigla sam kod tate, stavila kutiju na sto i digla poklopac. Za tren oka se tu stvorila gomila malih ruku i sve do jedne kuglice su nestale. Ja sam bila u šoku!

U odvojenoj činijici sam sakrila 3 kuglice, da bih mogla sutra dan da slika, po danu i lepom vremenu. Činijica je bila sakrivena iza drugih kutija i kada je sestra vadila ostale kolače iz frižidera, nađe kutiju i počne da viče: ”Ko je ovo sakrio i sada je moje?!”

Jedva sam otela kuglice, fotografisala i vratila im. Zaključak: za toliki broj Mirkovića – dve ture su minimum!

Potrebno je:

250 gr posnih napolitanki sa lešnikom

200 gr pečenog, mlevenog lešnika

200 gr posnog krema/nutele/euro krema

150 gr čokolade

5 kašika ulja

IMG_9490

Napolitanke izlomiti i samleti u secku.

IMG_9494

Pomešati krem, mlevene napolitanke i mleveni, pečeni lešnik (150 gr).

Masa će biti mekana, pogovovu ako je tempera u kuhinji veća. Ja sam vanglu stavila na sat vremena u frižider, pa onda oblikovala kuglice.

IMG_9495

Svaku sam kuglicu merila, da bude 20-22 gr. Pokušala sam odokativno da ih oblikujem ali džaba, nemam osećaj pa to ti je…

IMG_9496

Kuglice ređati u činiju, poklopiti i skloniti u zamrzivač na minimum 2 sata. Ja sam tempirala tako da su ove stajale u frižideru celu noć.

img_9497.jpg

Čokoladu izlomiti i dodati ulje. Može se topiti na pari ili u rerni na 50 C, što je uvek moj favorit.

Kako smo od ukupne količine lešnika odvojili 50 gr, sada taj lešnik ubacujemo u vruću glazuru.

IMG_9498

Zaleđene kuglice ubacivati u vruću glazuru i vaditi ih viljuškom na papir za pečenje ili neku drugu podlogu.

IMG_9499

Ovo su tri preživele kuglice, namenjene za slikanje. Prvi put da je slikanju prisustvovalo više od jedne osobe, obično najmlađi brat, Rade, voli da mi pomogne. Sada je bilo više interesenata, da bi kuglice smazali čim ugasim aparat.

IMG_9505

Taman kad sam mislila da sa završila sa fotografisanjem, Rade se oglasio i pitao za poprečni presek. Tako da smo evidentirali i kako bi kuglica trebala unutra da izgleda. Naredne sekunde, tanjir je bio prazan…

Možete me pratiti na facebook-u: https://www.facebook.com/micaprasicafoodblog/

Prijatno!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s