Ukiseljeni luk

O ovom luku razmiljam već duže vreme. Moj deda oduvek pravi turšiju i pored karfiola, šargarepe, kupusa, paprike, zelenog paradajza (fuj…), tu su uvek bili i crni i beli luk.

Kao mlađoj, kiseli luk mi je bio gadan i nisam videla njegovu svrhu. Kada sam počela da kuvam, shvatila sam da se taj isti luk koristi kao prilog za burgere i da zajedno sa senfom, kečapom i kiselim krastavcima, daje taj karakterističan šmek.

Domaći Burgeri su bili okidač za ovu ideju. Jesu oni bili ukusni i sa svežim lukom i sosom ali…

Već neko vreme viđam po raznim blogovima da se kiseli luk arpadžik, koji služi za sadnju. Po stranim kuvarskim kanalima viđam da se obilato koristi luk ljutika, kako za kuvanje, tako i za kiseljenje. Taj luk se gaji u Dalmaciji i na našem tržištu ga nema ni za lek! Obilazila sam najveće i najskuplje pijace, koje uvek imaju razne egzotike u ponudi. Pogodite, ljutiku nisam našla. Kada sam već bila očajna (kad smislim nešto, kopam dok ga ne nađem), požalim se tati da nemam sreće i on mi kaže da pogledam u kuhinji, tamo gde nam povrće stoji.

IMG_9210

Ja za kesu a tamo – ljutika! Obradovala sam se k’o da sam našla 50 evra u džepu! Kod njega je specifično što je glavica iz više manjih glavičica.

IMG_9211

Boja luka je svetlo rozikasta i miris nije mnogo jak.

IMG_9212

Tanko sam ga isekla i malo razdvojila kolutove.

IMG_9213

Da bi bilo malo šareno, jednu teglicu sam ređala sa seckanom čili paprikom.

IMG_9214

Za 4 teglice, bio je dovoljan rastvor od 2 dl mlake vode, 2 dl jabukovog sirćeta, 2 kašičice šećera i 1 kašičice soli. Rastvor mešati dok se šećer ne rastvori.

IMG_9215

U ovu teglicu sam dodala suvi timijan i nalivala tečnost.

img_9285.jpg

Narednog dana sam ušla u maxi i našla luk koji podseća na ljutiku. Čak me ni malo jača cena nije sprečila da kupim i krenem da dalje pakujem u tegle.

IMG_9287

Ovaj luk sam slagala kao pazle i nalila mešavinom sirćeta i tople vode.

IMG_9418

Dok sam slagala luk, posipala sam i malo tucane ljute paprike.

Ovde imamo crveni luk, sa mešavinom raznih bibera; beli luk sa lovorom; ljutiku sa majoranom i ljutiku sa čili paprikom.

Luk se može koristiti za kuvanje, kao dodatak za umake ili sosove, ili kao dodatak pečenom mesu.

Možete me pratiti na facebook-u: https://www.facebook.com/micaprasicafoodblog/

Prijatno!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s