Punjene tikvice

Kako sam stigla sa puta, imala sam još 4 dana ”na odmoru” i, naravno, prvo sam otišla na pijacu. Pijaca je radnim danima super stvar, ima svega sem gužve. Mogla sam da razgledam po tezgama bez da me neko gura, lakta, gazi točkićima od torbe i td.

To me podseti, treba da torbu za pijacu stavim na spisak željenih poklona za 30-i rođendan. Da bude velika i crvena, na bele tufne. Ili zelena, ali isto na tufne. Tufne mogu biti i žute ili crvene… Tako da ću i ja moći da šetam svoju lepu torbu i stvari ne teglim po rukama. Moram samo da smislim kako ću tu torbu da podignem u gepek, kada budem išla sama na pijacu.

Kako je trenutno na pijacama jesenja idila, tikvica ima na pretek i cena im je još uvek koliko-toliko pristojna.

IMG_9203

Žute i zelena tikvice su mi posebno zanimljice. Ukus im je isti kao i kod svetlo zelenih, domaćih, tikvica sa tim što su žute tikvice malo mekše. Jelu daju lepu boju i zanimljiv izgled – Ratatuj (Ratatouille)je naj očigedniji primer.

Giros darling nije posebno oduševljen ovim jelom, kao ni svime što se jede ”na kašiku”. Ovo mu baš dođe kao prinuda.

Pošto je jelo hrono, punjenje je bez pirinča. Umesto svinjskog ili junećeg, koristila sam sitno seckano pileće belo meso. Probala sam i mleveno pileće meso, da koristim i nešto mi je tu čudno… Meso se isprži ali bude nekako, kao guma…

img_9202.jpg

Pored tikvica, naletela sam i na super praziluk. Dok ga ima i dok mu je ok cena, koristim ga umesto crnog luka, kao osnovu za kuvanje.

IMG_9204

Dok se prži praziluk, tikvicama skinuti poklopac i kašičicom dubiti sredinu. Ja koristim neku kašičicu koja ima malo oštrije ivice i koja je super za dubljenje tikvica. Možda deluje kao naporan posao, ali sve bude gotovo brzo. Sredinu tikvica stavljam u kesice pa u zamrzivač, za čorbu.

IMG_9205

Četiri komada pilećih grudi sitno iseckati i dodati praziluku. Dodati so i biber.

Ovo možda deluje kao puno fila ali sam ja napunila 8 većih tikvica i 2 velike paprike.

IMG_9206

U pleh poređati tikvice i naliti ih sa po malo soka od paradajza. Ja koristim domaći kečap, koji već ima začine u sebi.

IMG_9207

Kašičicom puniti tikvice i paprike filom.

IMG_9208

Kada sam kupila tikvice, naletim i na paradajz, dosta malih dimenzija i zaključim da će biti idealan da se njime poklapaju tikvice.

IMG_9209

Šarena ekipa je spremna za pokrivanje alu folijom i pečenje. Malo kečapa i vode sam sipala na dno pleha.

IMG_9220

Pekla sam na 180 C, oko 2 sata. Zadnjih pola sata sam skinula foluju, da ispari višak tečnosti.

IMG_9224

Spakovala ja nama tikvice u plastične kutije i spremila ”za poneti”. Jede giros darling na poslu i kako njegove koleginice vole da budu upućene u sadržaj njegovor tanjira, pitaju ga šta to jede. Kako je u tanjiru bila još žuta tikvica, kaže od da jede punjene mandarine!?!?!?

Pomenute dame su bile u šoku i neverici, te su produžile dalje…

Možete me pratiti na facebook-u: https://www.facebook.com/micaprasicafoodblog/

Prijatno!

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s