Kolač sa šljivama

Ovo je apsolutni favorit ove godine, bar što se giros darlinga tiče! Sad mi žao što sam ga otkrila na kraju sezone šljiva ali nešto mi govori da će se praviti i preko zime, makar i od smrznutih šljiva.

Ovaj kolač je zamena knedlama, pošto je ukus vrlo sličan. Kako sam otkrila recept za Drugačije knedle sa šljivama, na stare se ne vraćam. Volim i dalje Knedle sa kajsijama ali ću mnogo ređe da ih spremam.

Opet se na mom radnom stolu našla ceduljica sa receptom i poruka da je recept nov i da moram da ga probam… Hvala Vesna!

Pri prvom čitanju, shvatim da mi fale samo šljive i da pleh mogu spakovati u kola i poneti za Bor, pošto smo išli u posetu darlingovim roditeljima. Eto, imala sam izgovor da spremim a da ne moram da jedem, pošto nema ko drugi… Mogo puta nam se desi da imamo brdo hrane u kući napsremane i onda samo šaljem kutijice mojima, nosimo na posao, k’o ketering!

Meni se dešava da kolege dođu do mene i vrlo se diskretno naglase da im se jede nešto slatko ali domaće…

Priprema ovog kolača je brza i laka ali traži malo multitaskinga. Ključno je imati sve sastojke spremne, voće očišćeno a namirnice premerene.

Za ovaj kolač je potrebno:

  • 1 l mleka
  • 13 kašika šećera
  • 16 kašika griza
  • 1 jaje
  • 60 gr maslaca
  • 200 gr prezli
  • 20 gr maslaca
  • 3 kašike šećera
  • 4 kašike džema

IMG_9132

Šljive očistiti, dodati im džem i šećer.

Ja sam dodala džem od šljiva, prošlogodišnji.

IMG_9134

Sipati šećer u mleko i staviti da provri. Predhodno odvojiti jedno 2 dl mleka.

img_9137.jpg

Kada mleko provri, sipati malo po malo griza i mešati.

IMG_9138

Kada se griz skuva, dodati jaje izmućeno u mleko. Sve brzo mešati, da jaje ne bi postalo kajgana.

IMG_9139

Kada se sve poveze, dodati maslac i povremeno promešati.

IMG_9140

Otopiti komadić maslaca i propržiti prezle, dok ne porumene.

IMG_9141

Na dno pleha sipati prezle i sipati polovinu prohlađenog krema. Kako se krem zgusne odmah, malo će se teže raspoređivati preko prezli. Potrebno je sipati po malo krema na više mesta i onda ga špatulom utapkavati.

img_9142.jpg

Prohlađeni fil od šljiva sipati preko krema.

IMG_9144

Kada je sada krem već skroz gust, kašikom zahvatati malo po malo i ređati po filu. Preko posuti prezle.

IMG_9157

Kolač staviti u frižider, da prenoći.

IMG_9159

Naravno, problem je izvaditi prvo parče. Moram da nađem neku kuhinjsku alatku, koja će to da mi olakša. Aliexpress – evo me!

Možete me pratiti na facebook-u: https://www.facebook.com/micaprasicafoodblog/

Prijatno!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s