Kroasani sa čokoladom

Ovo su najjednostavniji kroasani na svetu! Ne zahtevaju puno prostora za razvijanje testa, ne traže mnogo vremena a ni specijalnu veštinu.

Na recept sam slučajno naletela na youtube-u i odlepila! Odmah sam, doslovce, otrčala do frižidera, giros darling je mislio da nam nešto gori u kuhinji. Kako sam imala sve potrebne sastojke, povadila sam ih i prijonula na rad. Bilo je 8 uveče, sutra je bio novi radni dan ali meni ništa nije bilo bitno. U jednom trenutku dignem pogled i vidim darllinga kako me polu sažaljivo gleda. Konverzacija:

  • ”Što me gledaš tako?”

– ”Gledam kako voliš da kuvaš i mesiš i kako to pasionirano radiš a radno vreme provodiš u kancelariji.”

  • ”Pa šta da radim, da dam otkaz i otvorim pekaru?!”

– ”Pa radno vreme bi ti odgovaralo, ustaješ k’o vampir, možeš da pričaš čim otvoriš oči, penzosi bi te obožavali!”

  • ”Jeste, još da to samo tako ide…”

Dok zvirkam ispod krpe i gledam kako testo narasta, zamišljam svoju pekaru. Sa starinskom vitrinom, par stolova sa cvetnim stonjacima, čipkanim zavesama, belom stolarijom i mirisom vrućeg testa.

Na trenutak pogledam na sat i shvatim da bi valjalo da prionem na posao, ako imam u planu da ujutru odem na posao.

Prvo se zamesi testo od:

  • 400 gr brašna
  •  1 kesica suvog kvasca
  •  1 kašičica soli
  •  1 kašika šećera
  •  150 ml mlakog mleka
  •  50 ml ulja
  • 100 gr kisele pavlake

Potrebno je još:

  • 100 gr maslaca
  • 1 jaje
  • sir, džem, euroblok, eurokrem

IMG_8940

Pomešati suve sastojke sa pavlakom.

IMG_8942

Testo umesiti mikserom i ostaviti da narasta. Biće masnije nego za Kumove kiflice.

IMG_8943

Naraslo testo premesiti. Neće biti potrebno da se dodaje brašno. Ja sam bila oduševljena koliko je testo elastično i fino za rad.

IMG_8945

Razvući testo, da bude što više ”pravougaonog” oblika.

IMG_8946

Maslaca imam u zalihama u zamrzivaču. Kad sam testo istanjila, izvukla sam jedno pakovanje, otvorila ga i izrendala 1/4, pošto je kocka od 400 gr.

IMG_8947

Smotati testo u rolnu i od tog trenutka je potrebno raditi što brže, da se maslac ne bi skroz otopio.

IMG_8948

Rolnu tanjiti po širini, dok se ne dobije testo dužine 15-20 cm.

IMG_8949

Testo seći na trouglove, da su približno istih dimenzija.

IMG_8951

Kroasani mogu biti prazni a mogu biti i punjeni. Ja sam imala euroblok i delovalo mi je da se neće topiti, tokom pečenja.

IMG_8953

Kroasane premazati razmućenim jajetom i ostaviti 45 min da narastaju.

IMG_8955

Dok testo narasta, uključiti rernu na 200 C. Posle 45 min, kroasani su zdravo bucmasti i spremni za pečenje.

IMG_8960

Ova slika je nastala narednog dana, u 6h ujutru na našoj terasi. Giros darling se jedva suzdržao da ih ne potamani vruće, direktno iz rerne.

IMG_8962

Kroasani su mekani i divno se listaju. Ovako prazni se mogu služiti uz čokoladno ili kiselo mleko.

IMG_8963

Ovo je euroblok koji se stegao narednog dana ali mu nista nije falilo.

Možete me pratiti na facebook-u: https://www.facebook.com/micaprasicafoodblog/

Prijatno!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s