Pileća džigerica u sosu

Ovo je bilo jedno od prvih jela, koje sam spremila giros darlingu. Prepisala sam recept iz jednog kuvarskog časopisa i sva entuzijastična nabavila sve što mi treba.

Kako su baba i deda pre gajili piliće, tako smo brat i ja, oduvek, jeli domaću pileću džigericu, bez srca. Kada se kupuje, džigerica dolazi u kompletu sa srcima. Samo na jednom mestu se, u Beogradu, može naći čista džigerica i to ako se ispred mesare stane u 8h ujutru, subotom. Nekada mi to nije bilo teško, ali sa godinama, malo sam se ulenjila…

Elem, kupim džigericu sa pratećim dodatkom, spremim sve, serviram, giros darling krene da preseče srce i desi se arterijsko krvarenje! Krv poleti na sto i pravo u zid, podstanarski… Oboje smo se šokirano pogledali i konstatovali da srca ipak trebaju duže da se prže od džigerice. Nisam ih nikad jela a od te scene – tek nema šanse! Džigericu sada retko i jedemo, a kad to činimo, srcoliki oblici idu u đubre…

Malo me je namučio prilog. Htela sam da pobegnem od stereotipa i krompir pirea. Za promenu, izgrilujem tikvice i dodam testeninu, koja je fino upila deo sosa. Prirema je multitasking ali vrlo jednostavna.

Potrebno je:

  • 500 gr džigerice
  • 1 glavica crnog luka ili 2-3 veze mlagod crnog luka
  • 2 dl belog vina
  • 2 kašike kisele pavlake ili 1 dl pavlake za kuvanje
  • so, biber, majčina dušica

 

IMG_8612

Kako je mladi crni luk, na pijaci, 5 veza za 100 din, tako ga sada stavljam u svako jelo. U ovo slučaju, iseckala sam i propržila 3 veze.

IMG_8615

U pakovanju od oko 600 gr, bilo je 10-ak srca, koje sam bacila. Poređati džigu preko luka, da se izprži sa jedne strane. Posle 2-3 min, okrenuti na drugu stranu.

IMG_8616

Dodati so, biber, majčinu dušicu i zaliti sa 2 dl belog vina.

IMG_8617

Poklopiti i pustiti da se krčka oko 15 min. Na kraju dodati 2 kašike kisele pavlake ili 1 dl pavlake za kuvanje. Ja sam dodala kiselu pavlaku.

IMG_8620

Baš sam tražila jelo ili sos, uz koje bi se masnice od testenine, lepo uklopile. Ovo je došlo idealno!

IMG_8623

Tikvice sam izgrilovala ranije. U zadnje vreme se služim prečicom i kolutove naređam na papir za pečenje i sve ubacim u rernu. Sad sam želela da se, po krugovima, uhvate crne tačkice i baš izgledaju grilovano.

Mozete me pratiti na facebook-u: https://www.facebook.com/micaprasicafoodblog/

Prijatno!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s