Domaće griotte (cherry bombone)

Već dugo vremena mi se ova ideja mota po glavi. Višnjevača je nešto što već dugo spremam i svake godine povećavam količinu jer se svaka moja drugarica obraduje kada od mene dobije nešto ”domaće”.

Kako procedim liker, očišćene višnje spakujem u kesu i u zamrzivač. Dok nisam otkrila Korpice sa pijanim višnjama, iste su znale dugo da se vuku po zamrzivaču i nekako bih ih jedva potrošila.

Ideja je krenula od pomenutih korpica, koje sam spremila za prošlu slavu. Tata je krenuo da ih tamani i tu su počele da nastaju ideje. Imala sam idealan kalup i  stvar je bila jasna: napraviti opnu od čokolade, ispuniti je višnjevačom, dodati jednu pijanu višnji i zatvoriti bombonu na čokoladom. Problem je bio, kako ugustiti višnjevača a da ne postane žele i da joj šećer ne promeni ukus?!

Tata i maćeha su se, u zadnje vreme, dosta bavili tehnologijom hrane a i pravljenjem prirodne kozmetike. Ono što je zajedničko za obe priče su konzervansi i razni sumljivi dodaci, koje unosimo u organizam, bilo preko onog što jedemo ili onog što nanosimo na kožu.

Tako da deo povrća gajimo u svojoj bašti i tako, delimično, znamo šta jedemo. Maćeha se bavi pravljenjem sapuna i prirodne kozmetike i skoro da smo potpuno izbacili iz upotrebe komercijalna sredstva.

Sa svim predznanjem, porodično smo razmišljali koje će prirodni ugušćivač da se pokaže najbolje. Da se razumemo, nisam do koske pobornik zdravog života i ishrane ali gledam da vodim računa i ako mogu da idem što ispravnijim putem – ić iću!

Pored guar gume, ksantan gume i gume arabike, koji su prirodni uguščćivači i dosta koriste se u konditornoj industriji, pektin je delovao kao najbolji izbor. Da se ne bih mlatila sa doziranjem, kupila sam džemfix 3:1. Tu sam bila sigurna da ne mogu da omašim sa merama.

Dakle, krećemo od ugušćivanja Višnjevače. Za to je potrebno:

  • 1 l višnjevače
  • 1 džemfix 3:1
  • 350 gr šećera

2

Višnjevaču sipati u šerpu i dodati joj džemfix pomešan sa 2 kašike šećera.

1

Kada provri, dodati ostatak šećera. Kuvati još 5 min i skloniti sa vatre. Ostaviti da se skroz ohladi, sipati u teglu i staviti u frižider. Višnjevača će dobiti gustinu sosa i neće postati žele, jer to i nije potrebno. Ja sam je ostavila da prenoći u šerpi, poklopljenu. Sutradan sam pravila praline i ostatak spakovala u teglu.

3

Kalup za praline sa dobila iz Dubajia a vidim da ima i ovde da se kupi. Sličan je kvalitet silikona a i veliki je izbor oblika.

4

Dalje, da bi napravili praline, potrebno je:

  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • višenje iz višnjevače
  • ugušćena višnjevača

6

Udubljenja u ispuniti čokoladom, da se oblože sa svih strana. Višak čokolade istresti u šerpicu sa čokoladom.

7

Na pripremljenu tačnu staviti modlu, da bi se slila čokolada koja je višak.

8

Par puta protresti kalum i malo ga i udariti po tacni. Ako se staloži previše čokolade u udubljenje kalupa, neće biti mesta za punjenje.

9

Okrenuti modlu i skinudi čokoladu sa nepotrebnih mesta.

10

Kalup ubaciti u zamrživač na 5-10 min, da se čokolada skroz stegne.

IMG_8282

Sada kreće najzabavniji deo. Višnje se ne smerznu do kraja, zbog alkohola, ali je potrebno da se izvade iz zamrzivača bar 2 sata pre upotrebe.

IMG_8285

Ulivati u udubljenja po kašičicu likera i dodavati po jednu višnju.

IMG_8286

Dodavati liker, dok ne bude 1-2 mm od vrha. Potrebno je ostaviti prostora za poklopac od čokolade, koji treba da se poveže za opnom praline.IMG_8288

Sve vratiti u zamrživač na oko 15 min.

IMG_8291

Čokoladu ponovo otopiti i lagano nanositi preko punjenje, u debljem sloju.

IMG_8292

Izravnati i skinuti višak čokolade. Modlu vratiti u zamrzivač, na finalno stezanje.

IMG_8293

Lagano vaditi griote iz kalupa. Višak čokolade lagano odlomiti sa ivica. Nisam znala kako da postignem da nema viškova oko poklopca i to me baš nerviralo dok nisam shvatila da ni ne treba da budu savršene, kao kupovne.

IMG_8294

Odmah je moralo da padne poziranje, na mojoj novoj ručno rađenoj tacni. Tu i tamo se vide moji otisci prstiju jer, kao što rekoh, ne teramo savršenstvo…

IMG_8305

Narednog jutra, u 6:30h tačno, je palo poziranje na terasi i zvanično otvaranje sezone fotografisanja po prirodnom svetlu. Još samo da ne košiluk ne gleda kao ludaka, koji ranom zorom, u pidžami, ne vitla po terasi, sa foto aparatom u ruci…

IMG_8308

Najlepša slika za kraj, poprečni presek griote i višnjevača po mojoj, gore pomenutoj, pidžami, ranim jutrom… Usledilo je pakovanje u kutiju i pravo put Dobanovaca, u nove radne pobede. Kolege su se obradovale, iskusni su ubacivali cele griote u usta a manje iskusni su, do kraja dana, šetali ružičaste fleke po odeći…

Mozete me pratiti na facebook-u: https://www.facebook.com/micaprasicafoodblog/

Prijatno!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s