Aromatične lepinje

Malo sam skrenula sa puta, priznajem! Povratak na hrono je bio super, manje bolan nego prvi pokušaj. Super mi ide priprema doručka i bez problema izdržim razmak od 5 sati između obroka. Posle mesec dana restrikcije, malo sam se opustila i kako je brzo došao praznik, tih dana sam jela svašta. Problem je bio u kombinovanju namirnica. Kako jesti jaretinu, a ne mladi krompir?! Još krompir sa kajmakom preko… Ili kako je pojesti jaje za ručak, a pored namiguje punomasni kačkavalj? A moram da ispovedim i slatkiše, koji se nisu jeli u vreme užine…

Sve u svemu, opet se vraćam na restrikciju, kad za bolje nisam…

Mogu da se pohvalim da sam konačno ovladala spremanjem hrono hleba i upotrebom psilijuma. Ranije sam ga koristila, ali nešto nisam uviđala njegove rezultate. Sada se pitam gde sam grešila, jer je priprema prilično jednostavna. Mana spilijuma je što je malo skup. Meni kesica, od 50 gr, traje mesec dana, te smatram da izdatak od oko 400 din i nije tako strašan.

Giros darling je izjavio da više ne jede kupovni hleb i da mu ovakva vrsta hleba jako odgovara. Tako da sada mesim hleb, svaki drugi dan. To možda zvuči naporno ali nije ni malo. Zapravo, nikad mi mešenje hleba nije bilo veće zadovoljstvo. Od jednog testa ispadne 8 pogačica i to meni bude dovoljno za 2, a njemu za oko 4 obroka.

Ovog puta sam imala neku ”mediteransku” zamisao. Paradajz me asocira na Sunce, masline na more, a ruzmarin na tople letnje noći. Shodno trenutno vremenskoj prognozi, ja baš prizivam leto i lepo vreme.

Mere:

  • 2 čaše ražanog brašna (oko 180 gr)
  • 2 čaše speltinog brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 2 ravne kašike psilijuma
  • 2 kašike ulja od komine
  • 2,5 čaše kisele vode

IMG_8105

U vanglicu sipati suve sastojke. Ovoga puta sam izostavila so, jer sam koristila Sušeni paradajz u ulju. Ona već ima so u sebi, kao i masline.

IMG_8106

Dodati kiselu vodu i sve promešati kašikom. Neko će misliti da je testo suvo i da treba dodati još vode. Nije problem i ako dodate više vode jer će psilijum pokupiti sav višak. U tome je njegova čar… Testo treba da odstoji jedno pola sata.

IMG_8110

Radnu površinu posuti prašnom i premesiti testo.

IMG_8107

Zelene masline, bez koštica, sam isekla na kružiće a sušeni paradajz na sitnije komade.

IMG_8111

Testo rastanjiti rukom, staviti preko paradajz, masline, origano, bosiljak, ruzmarin i beli luk u prahu.

IMG_8112

Preklopiti krajeve testa, da nadev ne ispadne, i opet premesiti testo. Formirati loptu.

IMG_8113

Testo podeliti na dve jufke, pa svaku na još 4 dela.

IMG_8114

Rukama formirati lepinje. Nije mi bio cilj da budu indentične, baš naprotiv. Gledala sam da budu priblizno iste gramaže, a da zadrže rustičan stil.

IMG_8115

Peći 25-30 min, na 200 C, u predhodno zagrejanoj rerni. Lepinje neće potamneti, samo će se uhvatiti lepa korica.

IMG_8120

Lepinje ohladiti i spakovati u kutiju. Unutra će biti mekane i neće se mrviti prilikom sečenja. Ja sam ih rasekla po širini i premazala maslacem.

IMG_8124

Preko sam stavila šnite ćureće šunke i dobila idealan restriktivan doručak. Uz ovo, idealno, ide kiselo mleko sa mlevenim lanenim semenom.

Lepinje mogu biti i drugom kombinacijom brašna, kao i sa drugim dodacima. Sledeći put ću dodati semenke suncokreta i bundeve i jednu čašu brašna od spelte ću zameniti sa jednom časom ovsanog brašna. A već sledeći put, ko zna šta ćemi pasti na pamet…

Mozete me pratiti na facebook-u: https://www.facebook.com/micaprasicafoodblog/

Prijatno!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s