Korpice sa pijanim višnjama

Sećate se da sam pravila onaj divni, pitki liker, koji se zove Višnjevača? Sećate se da je bilo reči o tome kako oceđene višnje ostavljam u kesice, pa u zamrzivač? Nekako nisam uspevala da im nađem pravu namenu. Stavljala sam ih u običan patišpanj kolač ili u sos za sladoled. I nisam bila zadovoljna kako ih iskoristim jer sam smatrala da mogu baš doći do izražaja.

Ćaskam tako sa sestrom od tetke, budućom novinarskom zvezdom, inače slabo zainteresovanom za kuhinju i kuvanje. Ali je mlada dama šampionom u degustaciji, sa vrlo istančanim ukusom i osećajem za ironiju 🙂

Kukam ja kako mi je zamrzivač krcat i da mi je san da imam sandučar u koji bi mogla vola da spakujem (po gabaritu). Između ostalog, pomenem i te sporne pijane višnje. Mladoj novinarskoj zvezni su se momentalno zacaklile oči, prisetivši se kolačića koja je spremala njena majka, a moja draga tetka. Kaže, sipaš koladu u papirnu korpicu, staviš 1-2 višnje i zaliješ čokoladom. I gotovo!

Tada su se meni zacaklile oči jer mi je momentalno bila rešena i jedna od tri vrste kolača, koje spremam za Svetog Nikolu.

Varijanta, koju sam pravila i nosila na posao u čast svog godišnjeg starenja, je mrsna ali postaje posna, zamenom samo jednog sastojka.

 

Mere su vrlo diskutabilne ali približno:

250 gr čokolade za kuvanje

100 gr maslaca

višnje iz višnjevače

malo mlevenih oraha, za posipanje

img_7756

 

Od ove mešavine čokolade i maslaca je ispalo oko 30 korpica. Koristila sam veće korpice, u koje staju 2 višnje. Pošto sam izvadila malo više višanja iz zamrzivača, iste su stajale u frižideru još 2 dana i bile iskorišćene za posnu varijantu kolača.

img_7755

Otopiti maslac i čokoladu. Ja sam koristila rernu i dobrih 50 C za otapanje čokolade.

img_7758

Na dno papirne korpice sipati po malo mešavine čokolade i maslaca.

img_7759

U svaku kopricu stavljati 1-2 višnje, zavisno od veličine, ploda i korpice.

img_7763

Zeznula sam se kad sam pomislila da neću morati da koristim kašiku i da ću moći da izlivam direktno iz lončeta. Morala je da se potegne kašika i da se tako prelivaju višnje.

img_7762

 

Dok je čokolada sveža, svaku korpicu posuti sa malo mlevenih oraha, badema ili lešnika. Tako ja pravim krš na se strane al sve posle sredim, majke mi… 🙂

img_7772

Kolačiće ostaviti na hladnom mestu, da se stegnu.

Pošto je ovo bilo rođendansko čašćenje, par kolega se požalilo da su ih 2-3 korpice u kontinuitetu, ”udarile u glavu” 🙂

img_7777

Ove korpice postaju posne, zamenom maslaca sa margarinom. Mere su iste.

Mozete me pratiti na facebook-u: https://www.facebook.com/micaprasicafoodblog/

Prijatno!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s