Sarmice od raštana

Priča se već neko vreme, u ”zdrave namirnice” krugovima, o raštanu i tome kako je vrlo zdrav. Čula ja to i iskulirala, kao i sve drugo na tu temu. A vazda je bilo hitova u ishrani: brokoli, prokelj, rukola, ove bobice, one semenke i td.

Tu i tamo mi mamina sestra Ljilja, fit tetka, preporuči šta bih mogla da ”zdravo” ubacim u ishranu. Inače, govorim o osobi koja bi mogla dan na preživi na Tonus pločicama i vodi. I tu možda zapadne i šoljica kafe, bez kofeina naravno.

Elem, šetam ja juče po pijaci i namenski svratim na tezgu, na kojoj se snabdevam brašnima. Prodavac, osim raznih brašna, iznosi i proizvode iz svoje  bašte. Nikad nema istu ponudu, nego ono što trenutno ima u bašti. Nekad su to tikvice i cvekla, nekad kupus i praziluk. I volim da kupim kod njega, jer znam da je domaće a i ima normalne cene. Juče je imao veze raštana. Raspitam se, šta bih ja mogla sa tim i čovek mi kaže da raštan tretiram isto kao blitvu i zelje. Prodato! Odmah odlučim da spremam sarmice od raštana. Em će biti ukusne, em su hrono.

 

Za ove divne sarmice je potrebno:

3 veze raštana

500 gr svinjskog mlevenog mesa

struk praziluka

2 dl soka od paradajza

kiselo mleko, po želji

 

img_7320

Evo ga, njegovo veličanstvo – raštan!

img_7321

Dobro oprati listove raštana i nožem stanjiti stabljiku, da bi se list lakše umotao.

img_7322

Struk praziluka sitno iseckati i propržiti na malo ulja od komine ili masti. Kada luk omekne, dodati mleveno svinjsko ili juneće meso.

img_7323

Listove raštana držati 2-3 minuta u vreloj vodi. To je dovoljno vremena da listovi malo omekšaju. Na sredinu lista staviti kašiku fila.

img_7325

Poklopiti levu, pa desnu stranu lista.

img_7326

Donji kraj saviti i smotati list u sarmicu.

img_7327

Dobra strana ovog jela je što se može spremiti, ređati u kutiju, zamrznuti i, po potrebi, vaditi. Ja stavim red sarmica, na dno kutije, između najlonsku kesu, da bi se sarmice lakše odvojile.

img_7395

Na dno sipati malo soka od paradajza. Pleh pokriti sa alu folijom i peći na 200 C. Nakon pola sata, skinuti foliju i peći još 10 min. Ovo je porcija za dvoje gladnih ljudi.

 

img_7438

Ko nije u restrikciji, može se častiti sa malo kiselog mleka, uz sarmice. Ko je u restrikciji, neće mu ni ovako biti loše.

Mozete me pratiti na facebook-u: https://www.facebook.com/micaprasicafoodblog/

Prijatno!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s