Pita sa piletinom i pečurkama

Viiiikeeeeenddd, opet! Opet jak, bombastičan, hrono doručak. Tokom nedelje, doručak mi bude monoton, nezanimljiv, nekad s’ nogu. U tom trenucima razmišljam, čime bih mogla, za vikend da se počastim.

Ne hrono verziju ove pite sam jela kod moje drugarice Ivane. Njen muž i ona su nas dočekali sa fondue-om od sira i pistaća. D’ umreš! Ali njena mama nebi bila teta Branka, domaćica ipo, da nije poslala još nešto od hrane, da se nađe. Pita, da ti srce zaigra! Sočna, mekana, vazdušasta… Zovi ženu da mi da recept! 🙂

Sa mojim prebacivanjem na hrono režim, ova pita se minimalno korigovala. Pavlaku je zamenilo kiselo mleko, a umesto pšeničnih kora, sada koristim one od heljde ili spelte. Baš zato što ove kore imaju dobar deo pšeničnog brašna u sebi, treba ih koristiti baš retko, npr. jednom u 2 nedelje.

Ova pita zahteva malo više vremena, za pripremu. Zato je spremam iz dva dela. Uveče je složim, prekrijem folijom i stavim u pleh u frižider.

Ujutru izvadim pleh iz frižidera, zagrejem rernu i ubrzo imam topao i svež doručak.

 

Za ovu pitu je potrebno:

2 pileća filea

400 gr pečuraka

500 gr kora od heljde

400 ml kiselog mleka

200 ml kisele vode

100 ml ulja od komine

img_7406

Meso iseći na što tanje šnicle, a pečurke na listiće. Umutiti fil od kiselog mleka, ulja i kisele vode. Fil  malo posoliti.

Kore prebrojati i podeliti na 2 dela. Kore, koje ja kupujem, imaju 12 kom.

img_7407

Prvu koru premazati sa 1-2 kašike fila. Preko staviti drugu koru i premazati sa oko 3 kašike fila.

img_7408

Ređati tako do šeste kore i na nju poređati tanke šnicle od jednog pilećeg filea.

img_7410

Preko poređati pečurke i preliti sa još 3 kašike fila.

img_7413

Umotati rolat i prebaciti ga u pleh. Ponoviti postupak sa drugim delom kora. Preostaće malo fila i njega sačuvati za premazivanje, pre pečenja.

Pleh prekriti sa alu folijom i ostaviti da prenoći na hladnom mestu.

Ujutru, pleh ostaviti na sobnoj temperaturi, dok se rerna ne ugreje.

img_7414

Skinuti foliju, premazati rolate ostatkom fila, posuti susamom, vratiti foliju i ubaciti pleh u rernu. Peči pokriveno, na 200 C, oko 40 min. Skinuti foliju i peći jos 20-ak min.

img_7424

Ohladiti i servirati sa kiselim mlekom. Pita je malo ružnjikava, zbog kora koje su tamne…

Ovo je, vremenski, malo zahtevniji doručak i ne manjka mu kvalitet, ako se poslužimo malim prečicama.

Mozete me pratiti na facebook-u: https://www.facebook.com/micaprasicafoodblog/

Prijatno!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s