Florentineri

Florentineru su nadaleko poznati italijanski kolačići, koji je pripremaju za novogodišnje i božićne praznike.

U Beogradu se Florentineri mogu kupiti samo na jednom mestu, u poslastičarnici u Mišarskoj ulici. Prodaju se na kilogram i lepo su naslagani u providnoj kesi.

Zanimljivo je da ta poslastičarnica postoji od ’40-ih godina prošlog veka i da je uvek bila jedina koja je imala Florentinere u ponudi.

Manje pouzdana informacija je da su se ’80-ih godina prošlog veka, na Balkanu, ovi kolačići mogli kupiti samo u dve poslastičanica. Jedna je bela u Beogradu a druga u Zagrebu. Obe poslastičarnice i dalje postoje i nešto čujem pasoš, kako lupka u fijoci. Mislim da će nam se uskoro smeši poseta Zagrebu i degustacija njihovih Florentinera… Samo još giros darling da pristane 😉

Koristila sam recept koji je već godinama u porodici moje maćehe.

 

Za ove, pomalo, neugledne kolače je potrebno:

250 ml mlečne slatke pavlake

80 gr šećera

2 kašike brašna brašna

80 gr pečenog badema

80 gr kandirane kore pomorandže

 

img_6186

Googlala sam recepte, pošto me je interesovalo da li ima još nekih varijacija na temu i naišla na sve i svašta. Neko stavlja med, maslac, margarin, suve kajsije… Ja sam se pržala proverenog recepta.

img_6530

U posudu sipati pavlaku i kašikom, lagano, mešati i dodavati brašno i šećer. Dodati seckane bademe i kandiranu koru pomorandže.

img_6531

Florentineri su malo nezgodni, što se pečenja tiče. Kašičicom se masa spusta na pleh, obložen papirom za pečenje. Prave se veći razmaci između kuglica, da se, kako se masa bude razlivala pod visokom temperaturom, ne bi spojile.

Zato sam se setila da nabavim limene prstenove, koji bi bili modle i sprečili razlivanje. Prstenove je potrebno malo podmazati, da bi se sprečilo lepljenje. Ovo im je bila prvobitna namena ali su se našli korisni i kad sam spremala Rižoto sa povrćem i karijem.

img_6536

Pleh oprezno staviti u rernu i peći na 180 C, oko 15 minuta.

img_6542

Otopiti 100 gr čokolade za kuvanje, sa 3 kašike ulja.

Ja izlomim čokoladu u šerpicu i prelijem ulje. Uključim rernu na 50 C i ubacim šerpicu. Posle 2-3 min proverim ako čokolada nije skroz otopljena, vratim na jos 2 min.

Okrenuti kolačiće naopako i kašičicom nanositi čokoladu.

img_6567

Kada se glazura osuši, okrenuti kolačiće i naređati na tacnu za služenje.

Ovo su zadnji tržaji moje lepe terase 😦

Nakon ovom slikanja, saksije se povlače u stan, da prezime.

Mozete me pratiti na facebook-u: https://www.facebook.com/micaprasicafoodblog/

Prijatno!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s