Ratatuj (Ratatouille)

Giros darling i ja volimo da, povremeno, odgledamo neki crtani film. Neko bi rekao da smo matori konji i da bolje da nesto pametnije radimo ali eto, mi to tako 🙂 U potrazi za sledećim crtaćem, koji ćemo da gledamo, giros darling naleti na ”Ratatouille”! Slatki miš, pa još i kuvar – za mene idealno!

kokkamus2

Kako je radnja crtaća smeštena u Pariz, jela koju su se pojavljivala su mahom bila francuska. Ali najzanimljivije je bio Ratatuj! Prelepe boje, povrće sečeno na krugove, sve lepo poređano.

Muku sam mučila sa pronalaženjem žutih tikvica. Mogu da se nađu krajem leta i to ako je porani na pijacu. Priznajem, toliko uporna i vredna nisam!

Šetala sam pijacom i slučajno naletela na tezgu sa lepim tikvicama, u više sorti i boja. Na istoj tezgi i paradajz i plavi patlidzan, onaj skoro bebeći 🙂 Priprema ratatuja je vec bila izvesna.

Internet je pun recepata ali je suština ista. Varijacije na temu su da li ima podloge od paradajza pelata, da li se dodaje beli luk, začini ili šta već…

 

img_6746

Mere nemam. Sve zavisi od veličine pleha i broja ljudi koji će uživati u ratatuju.

img_6747

Ja sam oprala i isekla na krugove, po jednu svetlo i tamno zelenu tikvicu i jednu žutu. Dva manja patlidžana sam oprala, isekla na kolutove, posolila i stavila u cediljku, da puste gorčinu.

img_6748

Pasirani paradajz sam stavila na dno posude. Patlidžan sam prebrisala ubrusom, paradajz oprala i isekla na krugove i prionula na ređanje.

img_6749

Red nije posebno bitan. Žuta tikvica je bila tanja, pa sam je ređala po obodu posude za pečenje. Kako god, boje se savršeno uklope.

Od začina sam koristila so, biber i origano.

img_6751

Peći na 200 C oko 30 min.

Služiti toplo ili hladno, sa mesom ili bez, sa sirom ili bez…

Mozete me pratiti na facebook-u: https://www.facebook.com/micaprasicafoodblog/

Prijatno!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s